Ontwikkelingsfase Baby

baby ontwikkelingsfase ontwikkelingsgericht vaardigheden

 

De focus ligt het komende half jaar op meer gecontroleerd bewegen, de eerste woordjes uitspreken, 'uit het hoofd leren' oftewel cognitief leren en sociaal-emotionele waarnemingen. In deze periode kun je als volwassenen heel erg helpen bij de ontwikkeling op allerlei leuke manieren.

De grove motoriek is cool!
Hoe leuk is het dat je ziet dat een baby echt grote stappen gaat maken (letterlijk en figuurlijk), denk aan zelfstandig zitten (rond 6/7 maanden), kruipen (rond 9/10 maanden) en de mega mijlpaal het zetten van de eerste stapjes (rond 12/14 maanden). Je kunt een baby hier op verschillende manieren bij helpen. Een tip is om bijvoorbeeld de kleine neer te zetten op de grond met veel kussens om hem heen of bijvoorbeeld het voedingskussen. Ook is het goed om een baby op zijn of haar buik te leggen, dit helpt bij het kruipen. Een toffe loopwagen is een leuke manier om het lopen te ontwikkelen.

Door herhaling leert men
Of je de Teletubbies nou leuk vindt of niet, hier spelen ze heel goed in op het herhaaleffect. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen, het is super goed voor de cognitieve ontwikkeling.

Voorlezen is leuk en goed!
Als het goed is, gaat een baby in deze periode misschien wel zijn of haar eerste woordje(s) zeggen. Neem de tijd voor het voorlezen, dit kan een ontspannen en gezellig moment zijn voor beide. Ook een leuke tip, pak een plaatjesboek erbij en oefen met wat wat is, vinden baby's heel leuk.