Ontwikkelingsfase Dreumes

Dreumes ontwikkelingsfase ontwikkelingsgericht vaardigheden

 

Kinderen zijn nu gefascineerd door oorzaak en gevolg. Speelgoed dat reageert op zijn acties zijn favoriet (bijvoorbeeld het slaan op een xylofoon of hamerbank)! Ook zal je merken dat een dreumes jou vooral wilt volgen en je gaat na doen in alles. Speelgoed zoals speelservies is dan ook erg geliefd. Maar daar tegenover staat dat het kindje vanaf nu steeds meer zelf wilt doen.

De wereld aan je voetjes…
In deze fase kunnen kindjes waarschijnlijk al lopen of beginnen net met lopen. In ieder geval staat lopen zeer centraal in deze fase, omdat hierdoor de wereld aan hun voetjes ligt. Het kind voelt zich dan ook heel trots wanneer hij loopt. Ook krijgt hij een steeds grotere woordenschat. Communiceren met de kleine wordt nu steeds makkelijker en hij wordt echt steeds meer een echt 'mensje'. 

Het leren en begrijpen gaat nu hard
Nu is het extra leuk om de dreumes te helpen met leren, aangezien je merkt dat het echt begrepen wordt. Stimuleer het bijvoorbeeld door veel vragen te stellen tijdens het spelen, zoals wat gebeurt er als we dit knopje indrukken? Ook zal je gaan merken dat het kindje voorwerpen gaat aanwijzen en zo aangeeft dat hij wilt weten hoe je dit noemt. Benoem veel voorwerpen, kleuren, vormen enz. Wat hierbij heel leuk is, is een plaatjesboek er bij pakken en samen alles gaan benoemen.

Nadoen en grenzen stellen
In de leeftijdsperiode van 1 tot 2 jaar kom je in een uitdagende periode terecht. Een dreumes heeft grenzen nodig, maar hij zal dit nog niet helemaal begrijpen. Toch is het van belang om daar nu al heel duidelijk in te zijn en te blijven volhouden (ja, ook na 10 keer herhalen) . Vergeet niet dat jij zijn voorbeeld bent en hij je in alles spiegelt. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn, aangezien je ook grenzen gaat stellen en dit overeen moet komen hoe een kindje jou ziet.