Ontwikkelingsfase Newborn

newborn ontwikkelingsfase ontwikkelingsgericht vaardigheden

De eerste drie maanden is het zicht van baby's wazig. Het speelgoed hoeft echter niet altijd zwart wit te zijn, zolang de kleuren maar afsteken. Daarnaast is bijtspeelgoed ideaal voor de kleintjes, aangezien het de pijn kan verlichten bij het doorkomen van tandjes. Liefde en hechting zijn in het begin zeer belangrijk voor een baby, dit betekent dan ook veel knuffelen en kroelen met de baby. Toch kun je al in de eerste zes maanden met bepaald speelgoed de ontwikkeling van de volgende vaardigheden ondersteunen:

TIP: In de eerste twee maanden ligt de focus heel erg op het wennen aan het elkaar, neem hier de tijd voor.

Beetje bij beetje het eigen lichaam ontdekken
De baby is al druk in de weer met bewegen, dit gedeelte in de hersenen is zeer actief. Probeer baby's hierbij te helpen door bijvoorbeeld een speeltje aan één kant te leggen of zelf vast te houden, waardoor de baby daar naar toe draait om het te pakken. Let wel op met bewegen, forceer niks. Je merkt vanzelf of de baby hier aan toe is. Het verschilt per baby wanneer hij iets kan, dit heeft te maken met het moment dat de spieren en botten sterk genoeg zijn. 

Stem papa/mama klinkt als muziek in de oren
In de eerste twee maanden is de baby actief bezig met geluiden. Wanneer de baby een geluid hoort waarin hij geïnteresseerd is, draait hij zijn hoofd naar het geluid. Hier kun je op een leuke manier mee spelen. Tips, niet teveel geluiden, niet te hard en geef hem de tijd om het geluid te 'vinden'. Daarnaast zijn baby's gefocust op hoge geluiden, vandaar dat iedereen automatisch met een hoog stemmetje gaat praten.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet….
Een baby ziet alleen de contrasten in het begin. Het leuke is dat het zicht zich razend snel ontwikkelt bij baby's. Ze oefenen met scherpstellen op afstand en het bereik van het zicht wordt steeds groter. Een leuke tip, begin al snel met de baby een speeltje te laten volgen. Dit kan al vanaf het begin en je merkt dat het steeds soepeler gaat.

Knuffelen, knuffelen en nog eens knuffelen
Liefde en hechting zijn in het begin, maar uiteraard ook je gehele leven, zeer belangrijk voor een baby. Één van de dingen die bij een baby vanaf het begin al heel sterk zijn ontwikkeld zijn de aanrakingen. Je kunt niet genoeg knuffelen en kroelen met een baby. De aanrakingen rond de mond, voetzolen en handpalmen worden in de eerste maanden heel goed waargenomen door de baby.