Ontwikkelingsfase Peuter

Peuter ontwikkelingsfase ontwikkelingsgericht vaardigheden

Fantasie staat nu centraal bij het spelen, je zal zien dat een peuter de fantasie en de werkelijkheid door elkaar heen laat lopen. Alles wat lijkt op de 'grote mensen' wereld zal nu nog meer aanspreken. Een peuter wil graag uitvinden hoe alles werkt. Neem dit mee bij het spelen, leg alles duidelijk uit, maar ga bijvoorbeeld ook mee in de fantasie! Ook gaat het spelen nu doelgerichter en is de fijne motoriek goed ontwikkeld, waardoor blokken stapelen en puzzelen veel makkelijker gaat.

Nu al de puberteit?
De peuterpuberteit kan nu gaan beginnen. Een peuter gaat alle kanten op qua humeur van vrolijk naar boos, van eigenwijs naar lief en van koppig naar verdrietig. Het komt doordat een peuter in deze fase een eigen wil krijgt en graag de grenzen wil gaan verkennen. Daarnaast wil een peuter maar al te graag alles zelf kunnen (zelf doen) en loopt er dan tegen aan dat dat nog niet altijd lukt, dit zorgt voor frustratie. Zo komen vaak de driftbuien in deze fase tot stand. Laat je peuter veel zijn gang gaan en ontdekken, maar help daarnaast ook af en toe bij het spelen. Dit is en heel gezellig en kan soms helpen een driftbui te voorkomen. Wat als er wel een driftbui komt, geef geen straf maar probeer een peuter bijvoorbeeld af te leiden of spreek met hem of haar een time out hoekje af. Hier kan je peuter tot bedaren komen en ga zelf vooral door met wat je aan het doen was, laat zien dat dit gedrag geen invloed heeft.

Samen de dag doornemen
In de peuter fase gaat het hard met de taalontwikkeling. Je kunt nu al echt 'kletsen' met een peuter. Praten met een kind is altijd belangrijk, maar in deze fase is het één van de beste dingen die je kunt doen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen waarvan de ouders veel met hen praten een veel grotere vocabulaire hebben dan kinderen waarvan de ouders minder praten. Een gemiddelde woordenschat van een peuter van 24 maanden is ongeveer 50 - 75 woorden. Een volgende stap is dan zinnen maken met al die woorden. Wat sommige mensen automatisch doen is praten in dezelfde taal / stijl van een kind. Probeer gewoon in hele zinnen en correcte woorden te blijven praten, is de beste leermethode voor een kind!